Urjalan Karjalaseura r.y.
Tervetuloa kotisivuillemme!

Evakkokuvia Yhteystiedot Toimintaa Punnus Arkisto
Ajankohtaista Linkit Osoitelista 1952 Johtokunta Muolaajuhla 2012 Urjala
Evakosta kaveriksi Punnuksen lipun luovutus Pieni murrenäyte Muolaasta
Muolaalaisten pitäjäjuhla Urjalassa 2005 Kuvia Punnuksesta Evakkovaelluksella

 

Eemil Luukka-seminaari 16.8.2018 klo 18.00

Urjalassa yhtenäiskoulussa, Urjalantie 37
Alustajina Hannu Luukka, Eero Ekman ja Seppo Sarlund

Muolaalaisten Seuran vuosikokous seminaarin yhteydessä klo 17.00

Kahvitarjoilu 17.30

 

Vuoden 2016 karjalainen pitäjäkirja
Näin Muolaa jäi elämään

Karjalan Liiton Vuoden karjalaiseksi pitäjäkirjaksi on valittu Näin Muolaa jäi elämään. Valinnan teki liiton 2. varapuheenjohtaja Eevaliisa Kurki. Kunniakirja luovutettiin Muolaalaisten seuran edustajille puheenjohtaja Eija Järviselle ja Pekka Moisanderille Karjalatalossa lauantaina 12.11.2106 karjalaisten pitäjä- ja sukumarkkinoiden yhteydessä. Lue perustelut tästä.

Palkitut16

Eija Järvinen pitämässä kiitospuhetta ja vieressä Pekka Moisander kädessään kunniakirja, Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström, valinnan tehnyt 2. varapuheenjohtaja Eevaliisa Kurki ja toiminnanjohtaja Satu Hallenberg. Kuva Vesa Kaartinen

 


Pyhainpaiva

Sunnuntaina 5.11. Tuula ja Asko Viholainen laskivat seppeleen Karjalaan jääneiden muistomerkille. Airueina Tarja Hölttä ja Iiro Nuikka.

Piirihallitus Urjalassa

Karjalaisseurojen Etelä-Hämeen piirihallitus kokoontui Urjalan yhtenäiskoululla 30.10. Karjalan Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Pertti Hakanen vieraili tutustumiskierroksella sekä kertoi KL:n kuulumisia. Katso lisää kuvia tästä

Salo ja Hakanen

Ennen kokouksen alkua Urjalan sivistysjohtaja Juha Salo esitteli koulua. Pertti Hakanen kolmas vasemmalta.

 

Muolaan Punnuksen Marttojen jälkipolvet koolla Metsälinnan kartanossa 22.8.2015

Marttojen jaökipolvia

Katso lisää kuvia tästä

Seppo Hovi

Karjalaiset iltamat
ke 29.7.2014

Urjalan Kirkonkylän koululla

"Sota luo laulunsa"

Seppo Hovi ja Taina Piira

 

 

Taina Piira

Yleiso vasen Yleiso keski
Yleiso oikea Hovi ja piira

Liikuntapäivä

Karjalaisen liikuntaviikon karjalaseurojen yhteinen
liikuntatapahtuma oli Urjalassa Väinö Linnan reitillä,
Pentinkulman maisemissa Honkolassa 15.4.2015 

VPK
Seppo Pirhonen kertoo Väinö Linnan reitistä.

ittellisen pirtti
Ittellisen pirtillä.

Makkarnapaistoa

Makkaranpaistoa Kosekelassa. Kuvat Seppo Valtonen.

 

Urjalan miesten sotataipale kiinnosti

Seurakuntatalolla oli noin 90 henkilöä kuuntelemassa Anneli Nurmen kertomusta Urjalan miesten sotatiestä talvi- ja jatkosodassa. Jorma Nummela esitteli valokuvia siitä, miltä maisemat näyttävät nykyään.

yleiso Nurmi

yleisö

 


PYHÄINPÄIVÄNÄ 2.11.2013

seppeleenlasku
Seppeleenlaskijat Seppo ja Anna-Leena Pirhonen ja airueet Mikko ja Suvi Mäkeläinen.
Kirkkokuoro

Kirkokuoro lauloi kanttori Terttu Jussilan johdolla.

Yleiso
Yleisö kuuntelemassa kuoron laulua.
Tammisalo
Kirkkoherra Sami Tammisalo puhumassa Karjalaan jääneiden muistomerkillä. Muistomerkki on pystytetty 60 vuotta sitten. Seppeleenlaskun jälkeen oli seurakuntatalolla kirkkokahvit ja ohjelmaa.

 Tilaa kirja
hintaan 10 euroa+ postikulut
numerosta 040-7009892

Murteet murenoot

Asko Viholaisen kolmas runokirja on ilmestynyt. Siinä on karjalanmurteisten runojen ohella tarinoita ja kertomuksia 135 sivua. Kirjan on kustantanut Urjalan karjalaiset ry ja sen tuotto käytetään lyhentämättömänä karjalaisuuden vaalimiseen.

Kirjaa saa tilata Asko Viholaiselta puhelin 040 700 9892. Myyntihinta 15 euroa ja tarvittaessa postimaksu.

Asko Viholainen syntyi Valkjärvellä. Oli evakossa Urjalassa ja Padasjoella. Hän työskenteli merillä ja asui Turussa ja palasi eläkevuosiksi Urjalaan, josta hänellä on evakkoajasta hyvät muistot. Hän on opiskellut kirjoittajaryhmissä mm. Valkeakoskella. Runoja on julkaistu antologioissa ja eri lehdissä.

Hänen esikoisteoksensa Merellä ei ole muistia, sai hyvän vastaanoton. Toinen Kuletut kujaset oli karjalan murteella kirjoitettu. Se valloitti lukijansa niin, että nyt murrerunot saavat jatkoa. Lisäksi joukossa on myös pieniä kertomuksia ja pakinoita. Menneet vuosikymmenet palautuvat kirjaa lukiessa elävästi mieleen siitä riippumatta oli murretaustamme mikä hyvänsä.

Askon sanoin: "Murteet muuttuut ja murenoot: Toivottavasti jotkut nuoremmistkii haastasiit karjalamurretta ees keskennää. Murre ko o kiele rikkaus. Väärä käsitys, jos luullaa, et murretta haastaat vaa oppimattomat. Suome kiel pittää säilyttää puhtaan, mut murteet kuuluut kyl ehottomast mukkaa."

Arvioita kirjasta täällä Jarmo Lehtisen kommentti Seikko Eskolan kommentti Karjala-lehden arvio 28.10.10


Kirjan koko A4
sivuja 360
366 valokuvaa ja 40 taulukkoa.
ISBN 978-952-92-764-5Miten Suomi selvisi sotien 1939-44 aiheuttamista tuhoista ja menetyksistä? Nopea jälleenrakentaminen ja siirtoväen asuttaminen ovat suomalainen ihme, jota on selvitetty yllättävän vähän.

Tämä kirja kertoo suuresta muutoksesta tulopaikkakunnalla esimerkkinä Urjala, kun kunta sai evakoiden myötä toista tuhatta uutta asukasta. Vanhat rakenteet murtuivat. Elämä muuttui ja mullistui.

Tapahtumista kertovat ajan kokeneet urjalalaiset, niin syntyperäiset kuin paikkakunnalle siirtoväkenä tulleet. Tositarinoita täydentää historiikki, joka esittelee asutustoiminnan periaatteet ja käytännön toteutuksen.

Evakot olivat ensin outoja ja vieraita, mutta pian heistä tuli kavereita. Tätä edistivät lukuisat heimorajat ylittävät avioliitot.

Lisätietoja
Seppo Pirhonen, puh. 040 532 77 80
Anne Kuorsalo puh. 040 524 52 93

Kirjan hintaan lisätään postituskulut

..................................................................................
Kirjan toimittajat Seppo Pirhonen ja Anne Kuorsalo. Muut kirjoittajat: artikkelijärjestyksessä: Anja Pesonen, Väinö Valtonen, Pauli Kukko, Kaija Jussila, Eila Tikka, Kauko Keränen, Liisa Hynninen, Kauno Pyykkö, Raimo Vesterinen, Veli-Matti Halonen, Vesa Kaartinen, Kerttu Tiirikkala, Eero Ojanen, Heidi Koivula, Eija Järvinen, Lassi Rämö, Kerttu Kiiski, Kari Hölttä, Per Carlander, Jorma Susi, Marja-Liisa Heikkilä, Laura-Maija Koivusalo, Marjaana Lipsonen, Hilkka Vaittinen, Antonina Sosunov-Perälä, Asko Viholainen, Jussi Olkinuora, Eino Kajava, Kaisa Sintonen, Paula Kortesato, Helvi Lintula, Eine Kivi, Marja-Leena Salo, Tuula Koppanen ja Timo Rajala.

Evakoista kaveriksi Facebookissa:
Ryhmä

Fanisivu

Lehdistömateriaali