Pyhäinpäivänä

Perinteinen pyhäinpäivän la 31.10 klo 16.30 seppeleen lasku Karjalaan jääneiden muistomerkillä

 

 

 

 

Seppeleen laskivat Eija Mattila ja Pasi Närvänen. Kunniavartiossa Jani Laaki ja Ella Nuikka.

Muistom2020

Kesäiset terveiset kaikille!

Kuluneeseen vuoteen mahtui paljon mielenkiintoista ja arvokasta toimintaa sekä tapahtumia. Parhaat kiitokset kaikille eri tavoin mukana olleille!
Kevään poikkeustilanteen takia joitain tapahtumia jouduttiin perumaan ja siirtämään myöhempään ajankohtaan. Urjalan Karjalaseura ry toivottaa sinut lämpimästi tervetulleeksi toimintaamme mukaan. Lue koko jäsenkirje tästä

Haluat tietää, mutta ei ole ketään keltä kysyä. Ensimmäisestä läh- döstä Karjalasta on 80 ja viimeisestä 75 vuotta. Kuolemajärvellä aikuisuutta eläneitä ei juuri ole. Tiedät, että sinulla on kuolema- järveläisiä juuria ja tahtoisit tietää enemmän esivanhempiesi elä- mästä.
Tämä kirja on juuri sinulle. Painopiste on sotien jälkeisessä elä- mässä, mutta saat perustiedot Kuolemajärven historiasta, sota- ja evakkoajasta. Uutta tietoa siitä, miten yhteiselämä uusien koti- seutujen asukkaiden kanssa alkoi sujua.
Kuolemajärvi ei kuollutkaan. Nimikkosäätiö jakoi opintoavus- tuksia, kustansi historian ja kuvateoksen, järjestää pitäjäjuhlan, julkaisee lehteä, ylläpitää kotisivuja, vaali ja siirtää perinnettä mo- nin tavoin.
Kirjassa on yli 400 valokuvaa ja 40 karttaa ja graafia. Tutustut omiin julkkiksiimme, luet kotiseutumatkoista, murteesta ja elä- mästä venäläistyneellä Kuolemajärvellä. Samoissa kansissa tieto, muistot ja tunne. Lue kirjaesite tästä

Saatavissa Urjalassa Seppo Pirhonen ja Kirjakaarina

 

Talvisodan päättymisen muistojuhla

13.3. klo 18.00 Urjalan seurakuntatalolla
Kahvitarjoilu klo 17.30 alkaen
Ohjelmassa                                                                               
Tervehdykset: Urjalan Karjalaseura, Urjalan kunta ja Urjalan seurakunta                       
Juhlapuhe: Evestiluutnantti Ilmari Hakala 
Musiikkia                                                       
Koululaisten talvisota – kuunnelma
Seppelten saatesanat, jonka jälkeen siirtyminen soihtujen opastamina lippu- ja seppelkulkueena sankarihaudalle, jossa seppelten lasku.


Tervetuloa!
Urjalan Karjalaseura  Urjalan kunta Urjalan seurakunta

Evakko-muistomerkki Urjalaan

30. marraskuuta on kulunut 80 vuotta talvisodan syttymisestä. Urjalassa paljastettiinn vainajainhuoneen vieressä muistomerkki sotasiirtolaisina Urjalaan haudattujen Karjalan evakoiden muistoksi. Muistomerkki on mustaa graniittia ja on 1,5 metriä korkea ja metrin leveä.

Muistomerkin kustannuksista vastaavat pääosin Urjalan Karjalaseura, Kuolemajärvi-säätiö ja Urjalan kunta sekä lisäksi Muolaalaisten seura, Sakkola-säätiö, Urjalan Säästöpankin kulttuurirahasto ja yksityiset henkilöt.

Lue Seppo Pirhosen paljastuspuhe tästä

 

 

Evakko-muistomerkki

Punnus puoli pitäjää kirja

Muutama kappale nyt myynnissä 25 e.
Kysy Hannu Kontiolta
 puh.03- 5460163, 0400-631063

 

Muolaan pitäjäjuhla ja Muolaalaisten seuran 70-vuotisjuhla Urjalassa 28.7.18

Video juhlasta https://www.youtube.com/watch?v=p42VnyyWNCI

Kuvaus Seppo Vaittinen

 

Eemil Luukka-seminaari 16.8.2018 klo 18.00

Urjalassa yhtenäiskoulussa, Urjalantie 37
Alustajina Hannu Luukka, Eero Ekman ja Seppo Sarlund

Muolaalaisten Seuran vuosikokous seminaarin yhteydessä klo 17.00

Kahvitarjoilu 17.30

Evakkovaellus-elokuva on valmistunut

Sen voi ostaa Hannu Kontio 0400 631 063, Maija Lintula 040 5698 265 ja Eija Järvinen 040 841 7727

10. Valtakunnallinen Evakkovaellus järjestettiin Urjalassa 9.7.2016.
Tapahtuma oli myös Urjalan Karjalaseuran 70-vuotisjuhlatapahtuma.

Kuvia ja muuta tietoa tapahtumasta evakkovaelluksen sivuilla
www.evakkovaellus.fi

10. Valtakunnallinen Evakkovaellus järjestettiin Urjalassa 9.7.2016.
Tapahtuma oli myös Urjalan Karjalaseuran 70-vuotisjuhlatapahtuma.

Kuvia ja muuta tietoa tapahtumasta evakkovaelluksen sivuilla
www.evakkovaellus.fi

 

Nain muolaa jai

NÄIN MUOLAA JÄI ELÄMÄÄN

Kirjassa on 270 sivua ja 250 hienoa valokuvaa. Kirjaan on kirjoittanut 35 henkilöä, yhteensä 60 eri artikkelia!

Anne Kuorsalon kirjan esittely tässä
Kirjan sisällysluettelo tässä

Kirjan myyntihinta on 35 e. Kirjaa saa tilata ainakin Eija Järvinen ja, Hannu Kontio

 

Uusia jäseniä johtokuntaan 2018

Urjalan Karjalaseuran vuosikokouksessa valittiin uuteena hallitukseen Asko Nuikka ja Pasi Närvänen. Puheenjohtajana jatkaa Eija Järvinen, varapuheenjohtajana Hannu Kontio, sihteerinä Maija Lintula ja rahastonhoitajana Arja Pyhälä.

Kuulvan vuoden suurin ponnistus on Muolaan pitäjäjuhlan järjestäminen heinääkuussa. Toimintasuunnitelma ja edelisen vuoden toimintakertomus löytyy sanoja klikkaamalla.

 

Vuoden 2016 karjalainen pitäjäkirja
Näin Muolaa jäi elämään

Karjalan Liiton Vuoden karjalaiseksi pitäjäkirjaksi on valittu Näin Muolaa jäi elämään. Valinnan teki liiton 2. varapuheenjohtaja Eevaliisa Kurki. Kunniakirja luovutettiin Muolaalaisten seuran edustajille puheenjohtaja Eija Järviselle ja Pekka Moisanderille Karjalatalossa lauantaina 12.11.2106 karjalaisten pitäjä- ja sukumarkkinoiden yhteydessä. Lue perustelut tästä.

Palkitut16

Eija Järvinen pitämässä kiitospuhetta ja vieressä Pekka Moisander kädessään kunniakirja, Karjalan Liiton puheenjohtaja Marjo Matikainen-Kallström, valinnan tehnyt 2. varapuheenjohtaja Eevaliisa Kurki ja toiminnanjohtaja Satu Hallenberg. Kuva Vesa Kaartinen

 Tilaa kirja
hintaan 10 euroa+ postikulut
numerosta 040-7009892

Murteet murenoot

Asko Viholaisen kolmas runokirja on ilmestynyt. Siinä on karjalanmurteisten runojen ohella tarinoita ja kertomuksia 135 sivua. Kirjan on kustantanut Urjalan karjalaiset ry ja sen tuotto käytetään lyhentämättömänä karjalaisuuden vaalimiseen.

Kirjaa saa tilata Asko Viholaiselta puhelin 040 700 9892. Myyntihinta 15 euroa ja tarvittaessa postimaksu.

Asko Viholainen syntyi Valkjärvellä. Oli evakossa Urjalassa ja Padasjoella. Hän työskenteli merillä ja asui Turussa ja palasi eläkevuosiksi Urjalaan, josta hänellä on evakkoajasta hyvät muistot. Hän on opiskellut kirjoittajaryhmissä mm. Valkeakoskella. Runoja on julkaistu antologioissa ja eri lehdissä.

Hänen esikoisteoksensa Merellä ei ole muistia, sai hyvän vastaanoton. Toinen Kuletut kujaset oli karjalan murteella kirjoitettu. Se valloitti lukijansa niin, että nyt murrerunot saavat jatkoa. Lisäksi joukossa on myös pieniä kertomuksia ja pakinoita. Menneet vuosikymmenet palautuvat kirjaa lukiessa elävästi mieleen siitä riippumatta oli murretaustamme mikä hyvänsä.

Askon sanoin: "Murteet muuttuut ja murenoot: Toivottavasti jotkut nuoremmistkii haastasiit karjalamurretta ees keskennää. Murre ko o kiele rikkaus. Väärä käsitys, jos luullaa, et murretta haastaat vaa oppimattomat. Suome kiel pittää säilyttää puhtaan, mut murteet kuuluut kyl ehottomast mukkaa."